Son yıllarda Amerika uzaya insan gönderememiş ve bu ihtiyacını Rusya’dan sağlamıştı. Amerika bu yolculuk için astronot başı 85 milyon dolar gibi ciddi bir ücret ödüyordu. Şimdi ise Amerika, Spacex sayesinde Rusya’ya bağlılığını sonlardırdı. Spacex firmasının Crew Dragon kapsülünü Falcon-9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatması sonucu 2 astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı.
Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na , astronotların yardımına ihtiyaç duymadan otomatik olarak kenetlendi. Kenetlenme, Çin-Moğolistan sınırından 422 kilometre yükseklikte gerçekleştiği kaydedildi.
Ayrıca bu olayla ilk defa bir özel şirket uzaya insan göndermiş oldu. Bu da demek oluyor ki uzay turizmi artık hayal değil. İlerleyen günlerde daha çok insanın bu şekilde uzaya turizm amacıyla gitmesi bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN BU ALANDAKİ ÇALIŞMALARI
Peki Türkiye’nin uzay için çalışmaları var mı ?
Tabi ki bu sorunun cevabı evet. Dünya devi ülkeler gibi Türkiye’de geleceğin en önemli alanlarından olacak uzay için çalışmalar yapıyor. Türkiye bu alanda çalışmaları öne çıkan 2 firma var. Roketsan Mufa ve Ufa projesi ile Deltav ise Hurm projesi Türkiye’yi uzaya çıkarmaya çalışıyor.
ROKETSAN MUFA ve UFA PROJELERİ
MUFA (Micro Uydu Firlatma Araci) projesi UFA (Uydu Firlatma Araci) projesinin adından da anlaşılacağı gibi daha küçüğüdür.
MUFA projesi iki aşamalıdır.
İlk aşama 2022-23 yıllarında olup ilk test roketi fırlatılacak. (test roket konfigürasyon 1. Kademe katı ve 2. Kademe sıvı motor dan oluşacaktır)
İkinci aşama ise 2025-26 yıllarında olup 100 kglık uydular 400 km irtifaya fırlatılacak. UFA projesiyle ise 2030 2035 yıllarında daha yüksek irtifalara daha büyük uydular fırlatılacaktır.
DELTAV HURM PROJESİ
DeltaV HURM (Hibrit Uzay Roket Motor Projesi) ile uzaya uydu göndermeyi planlıyor. 2019’un yaz aylarında TESOR (Test Sonda Roketi) başarı ile test edilmişti. Geçtiğimiz günlerde statik motor testi yapılmıştı. Motor başarı ile edilmiş Türkiye’yi uzay maceralarına bir adım daha yaklaştırmıştı. Birkaç yıl içinde projenin bitmesi ve uzaya uydu taşıması bekleniyor.
Yerli imkânlarla yörüngeye ulaşacak ilk uydular için 2025 yılı gösterilirken edilirken katı yakıtlı, sıvı yakıtlı ve hibrit uydu fırlatma sistemleri üzerine çalışmalar ise sürüyor. Devam eden bu projeler ile Türkiye yakın zaman da kendi imkanlarıyla uzaya erişip uydu gönderebilecek.
Yorumlar