Gezi-Tigo Bölüm 2: Bereketli Topraklar: Adana
Sıradaki şehrimiz; insanıyla, mutfak kültürüyle ve doğasıyla Adana… Torosların hemen güneyinde kurulan bu nadide şehir bir Akdeniz şehridir. Hatta Akdeniz’e 160 km kıyısı vardır. Karataş, Yumurtalık ve Akyatan olmak üzere 3 de denize sahip.Şehir nüfusu 2,5 milyonu geçmiş ve Türkiye de gelişmişlik bakımdan ilk 10 şehir arasında içinde.
Adana’da şehrin merkezinde sizi harika tatlar bekliyor.Hala yemediyseniz şayet;Adana Kebap hemen şuan yemenizi şiddetle öneririm. A tabi Seyhan Nehri’nin kıyısında yemek başka olur ama tabi siz bilirsiniz.Bu arada yanında şalgam içmeyi unutmayın..
Adana insanı tarihten bu yana hep dikkat çekmiştir. Samimi ve sıcakkanlı olmaları ile bir o kadar da misafirperver oluşları misafirleri hiç eksik etmemiştir evlerinden. Haberlerde ilginç bir olay gördükten sonra gözünüzü sağ üst köşeye çevirirken ”Kesin Adana burası.” demişsinizdir illaki. Adana insanını bu kadar asi yapan da aslında iklim.Yazın kavurucu sıcakları Adana insanını bunaltıyor ee bu asilik normal değil mi? Ama hepsi özünde iyidir aslında.
Dünyanın en güzel şehirlerinin içinden nehir geçmiştir hep fark ettiniz mi? Paris, Londra, New York, Eskişehir ve tabi ki Adana. Adanayı güzel kılan da bu bence, şehir karmaşasından yorulan insanın, kaçacak bir yeri olması orayı cazip kılıyor.Seyhan Nehri’nin kenarında güneşin batışını izlemek sizin için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Şehrin simgelerinden biri olan Tarihi Taş Köprü ve akabinde Tepebağ’ın tarihi Adana evleri o gün batımından sonra gitmeniz gereken yerlerin başında.
Şehir Merkeziyle bitmiyor Adana. Kuzeyinde ve doğusunda sessiz sakin ve doğayla iç içe birbirinden güzel ilçeleri var. Şehir merkezinin aksine her mevsim soğuk olan yaylalar ve bereketli topraklar. Pozantı , Karaisalı, İmamoğlu, Tufanbeyli ve daha bir çok ilçesiyle Akdeniz’in incisi konumunda.
Ceyhan da Ceyhan Nehri kenarında asi rüzgarlar eşliğinde Misis Köprüsü’nün yamacında bir Misis ayranı içmek yapılacaklar listenizde olmalı.
Çukurova’nın önemli kalıntılarını barındıran Adana Müzesi ise Tarihe ışık tutan oldukça önemli bir müze.Adana toprakları yani eski adıyla Kilikya topraklarında yüzyıllardır yaşayan toplumların kültürlerini ortaya koyan bu müze de şehrin merkezinde bulunmakta.Elbette ki Adana dan bahsedip festivallerinden bahsetmek olmazdı. Bahar ayına girerken Adanayı turunçgil kokusu sarar.Her soka portakal çiçeği kokar. Ve Nisanda Adana sloganıyla Portakal Çiçeği Festivali düzenlenir her sene.Altın Koza Film Festivali Tiyatro Festivali ve Rock festivali de bir başka güzellik katar şehrin dokusuna.İki ayrı şehir takımı olması insanına da rekabet aşılamıştır.rengini portakalından alan Adana Spor ve Adana Demir Spor derbileri şehirde başka bir atmosfer yaratır resmen
Böylelikle Adanayı da incelemiş olduk. Bir sonraki şehrimize kadar esen kalın, hoşçakalın….
Yorumlar