Electromagnetic Railgun Türkçe karşılığı ile Elektromanyetik Top neden geleceğin silahı olarak düşünülüyor ,avantajları ve dezavantajları nelerdir?

     Teknolojinin gelişmesi ve yeni fikirlerin doğuşu elbette ki dünyadaki en önemli sektörlerden biri olan savunma sanayisine de yaradı. Şimdi hedef elektrik enerjisiyle mühimmatların kovanındaki barutu değiştirmek diyebiliriz.

     Bildiğimiz sıradan top ve tüfek mühimmatlarının içinde barut vardır. Bu barutun ateşlenmesiyle oluşan basınç etkisi mermiyi hedefe yollanır. Bu yüzden menzil ve hızları sınırlıdır. Bugün çeşitli top sistemleriyle 60-70 km menzile erişilebiliyor. Ama ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin günümüzde hiçbir top mermisinin menzili 100 km’yi dahi bulamaz. Üstelik barutlu mühimmatın depolanması, kullanımdan sonra ortaya çıkan kovan ve büyüklüğü gibi çeşitli dezavantajlarıda vardır.

    Gelişen teknolojiyle beraber kullanılan mühimmatı daha hızlı bir şekilde daha uzun mesafelere göndermek ve barut kullanımını azaltmak için Elektromanyetik Top yani kısaca EMT gibi yeni tip silahlar geliştirmek için çalışmalara başladı. Kısaca özetlemek gerekirse, iki iletken ray/levha arasına yerleştirilen merminin elektromanyetik güç kullanılarak raylar üzerinden namludan fırlatılması söz konusudur. Bu güç elektrik enerjisi ile sağlanır.Yani barut yerine Megawatlara varan elektrik enerjisi kullanılmış olur.

reytigo.com Geleceğin Silahları : RAİLGUN

DÜNYADA RAİLGUNLAR

   Tabi ki bu sistemler daha emekleme aşamasında ve geliştirilmeye devam etmektedir.Dünyada bu teknolojiyi geliştirmeye çalışan çok az sayıda ülke vardır. Bunlar ABD, Çin, İngiltere, Türkiye, Rusya, Fransa, Güney Kore, Japonya. US-BAE’nin EMT’si ise 8500km/s hızında fırlattığı 10kg’lık bir mermiyi 150 km’nin üzerindeki menzillere gönderdiği bilinmektedir . Tabi ki bu seviye daha başlangıç olarak düşünülebilir .Hatırlayalım namludan doldurulan tüfeklerden şimdi nerelere geldik. Elbette ilk adımlar en zor atılan adımlardır ilerleyen yıllarda bu teknoloji hızla gelişmeye devam edecektir. Şimdilik en büyük sorunlardan birisi güç kaynağı. Bu sistem çok güç tükettiği için oldukça büyük güç kaynaklarına ihtiyaç duyuyor ve  bu durum sistemin yaygınlaşmasını ve kolay kullanımını engelliyor. Yinede ilerde teknolojiyle beraber güç sıkıntısının çözülmesi ve bu sistemlerin kıyı savunmadan uydu vurmaya kadar birçok alanda kullanılması planlanıyor.

reytigo.com Geleceğin Silahları : RAİLGUN

     Şuan çalışır şekilde dünyada çok az örneği bulunmakla birlikte Amerika ve Çin gemilerde denemeye başladı. Çin bu silahları ilk olarak Haiyangshan adlı Tip-072 II gemisiyle denemeler yaparken Amerika ise Zumwalt sınıfı destroyerinde deneme çalışmalarına başladı. İlk olarak gemilerde kullanılmasının sebebi yukarıda belirttiğim gibi çok fazla güç tüketmesi.(Gemiler büyüklüklerinden dolayı içlerinde güç kaynağı için gerekli alan mevcuttur.) 

   TÜBİTAK-SAGE’nin “SAPAN” EMT’si ,IDEF-17’de tanıtılan ASELSAN “Tufan” sistemi ve YETEKNOLOJİ firmasının “Şahi209” EMT’si ülkemizde bu alanda  yürütülen projelerdir.

reytigo.com Geleceğin Silahları : RAİLGUN
reytigo.com Geleceğin Silahları : RAİLGUN