Üniversite tercihi yapmak en az sınav kadar önemlidir. Peki Üniversite tercihi nasıl yapılır işte cevabı:
1=Bölüm seçimi
Öncelikle yapmanız gereken size en uygun bölüm hangisiyse onu seçmek. Bu meslek daha havalı , şu mesleğin maaşı daha yüksek şeklinde değilde ben hangi mesleğe ilgi duyuyorum, hangi mesleği yaparken mutlu olurum gibi faktörler düşünülmeli. Unutmayın bu karar bir kaç yıllık geçici bir karar değil sizin hayatınızın çok büyük bir kısmını etki altına alacak bir karar. Evet yüksek maaş alabilirsiniz ama yıllar boyunca her gün işe isteksiz gitmek ve çalışmak sizin sürekli mutsuz olmanıza sebep olacaktır. Yaptığınız mesleği severseniz ve iyi işler ortaya çıkarabilirseniz hangi meslek olursa olsun yüksek paralar kazanabilirsiniz.
2=Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu
Bölüm seçimini yaptıktan sonra Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu incelenmelidir. Burs, ücret, özel koşullar vb. şartlar iyice incelenerek bu şartlar kontrol edilmelidir. Ayrıca yeni açılmış bölümlerin önceki yıllara ait sıralamaları yoktur. Okul ve şehir gibi bazı faktörlerden bu bölümler için yaklaşık puan çıkarımı yapabilirsiniz.
3=Okul İmkanları
Kılavuzdan sonra yazmayı düşündüğünüz yerlerle ilgili kapsamlı araştırmalar yapın. Eğer imkanınız varsa kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Bu araştırmaları üniversitelerin reklamlarından çok orada okuyan öğrencilerden yapmalısınız. Üniversiteler sadece iyi yönlerden bahseder ama orada okuyan öğrencilerden hem iyi hemde kötü şartlar hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bunun için sosyal medyadaki öğrenci ve öğrenci grupları işinizi görecektir.
4=Diğer faktörler
Üniversite tercihinde okul kadar barınma , yemek ,kampüs, şehir, ulaşım vb. gibi faktörlerde çok önemlidir. Örneğin yurt imkanları nasıl diye araştırma yapılmalıdır. Bazı okullarda yurt imkanları kısıtlı ve şehir barınma açısından pahalıdır. Bu gibi durumlar öğrencilik hayatında oldukça ciddi sorunlar açabilir.
5=Burslar
Özel üniversite düşünen öğrenciler okulların burslarına dikkat etmelidirler. Bazı özel üniversiteler tercih listesinin başında yer aldıklarında daha çok burs imkanı tanımaktadırlar. Örneğin bazı üniversiteler ilk 3 tercihte o üniversiteyi yazarsanız ek %25 , %50 burslar veriyor. Eğer özel üniversite düşünüyorsanız bu burs imkanını kesinlikle düşünün.
6=Tercih Sıralaması
Tüm bunları yaptıktan sonra yazacağınız yerleri sıraya koymak gerekir. Sıralamanızın belli bir miktar önünden başlayıp belli bir miktar arkasına kadar tercih yapmalısınız. Örneğin ; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 5-6 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-30 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani aday 20 binde ise 10bin ile 30 bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.
Yorumlar