Evreni neyin oluşturduğunu hiç düşündünüz mü? Bilim adamları evrenin 1922 yılına kadar bizim gözlemleyebildiğimiz maddelerden oluştuğunu söylüyorlardı. Fakat daha sonra 1922 yılında evrenin bizim gözlemleyebildiğimiz maddelerin kütlesinden çok daha fazla olduğu ortaya atıldı. Ama bu fikir Einstein dahil bir çok bilim adamı tarafından reddedildi ve tabiri caizse rafa kaldırıldı. Ancak daha sonra yapılan araştırmalarla bunun doğruluğu kanıtlandı ve bu bizim gözlemleyemediğimiz ama varlığından emin olduğumuz maddeye karanlık madde denildi. Karanlık maddeye geçmeden önce dilerseniz karanlık nedir bunun üzerinde konuşalım. Karanlık sözlük itibariyle ışık almama veya az ışık alma durumu olarak tabir edilir. Ancak daha derine inip karanlığı ele aldığımızda, karanlık bir odada ne olduğunu göremeyiz ne olduğunu bilemeyiz ve olan nesnenin şekline yahut durumuna dair bir yorum yapamayız tek bildiğimiz orada bir şey olduğudur. Karanlık madde de tam olarak bu, göremiyoruz tanımlayamıyoruz ama var olduğunu biliyoruz.
Bilim insanlarına göre gözlemleyebildiğimiz evrenin sadece %4 lük kısmı görebildiğimiz maddelerden oluşmuştur %21’i ise karanlık maddeden oluşmuştur. Yapılan incelemelere göre gözlemlenebilen maddeler evrenin oluşmasında ve ayakta kalmasında kesinlikle yeterli değildi. Galaksilerin , yıldızların nizami bir düzende kalabilmesi için bir maddenin onları adeta çimento gibi tutması gerekirdi. Teorik olarak bu doğru fakat böyle bir maddenin varlığından emin olsak bile bu maddeyi henüz inceleyemedik ve bu belirsizlik üzerine de bu maddeye karanlık madde adını verdik. Ardından bilim adamları bu madde üzerine beyin fırtınası yaptılar. Karanlık madde üzerine 3 görüş ortaya atıldı.
1- PARALEL EVRENLER
Bazı bilim adamları karanlık maddenin paralel evrenler arasında oluşan hafif kütle çekimi sonucu oluştuğunu savundu.
2- NÖTRİNOLAR
Şimdiye kadarki en fazla kabul gören teori ise nötrino teorisidir. Karanlık maddenin nötrino olduğunu savunur bazı bilim adamları.
3- BAŞKA BİR MADDE
Bazı bilim adamları ise karanlık maddenin nötrino tarzı bir parçacık olduğunu ileri attılar. Ama nötrinoların olamayacağını söylediler.
Karanlık maddenin ne olduğu neye benzediği halen bir merak konusu ama eminiz ki çok yakında aydınlanacaktır. Şu anlık tahmini olarak bildiğimiz evrenin %4 ‘ lük bir kısmı gözlemlenebilen maddelerden %21’lik bir kısmı ise karanlık maddeden oluşmuştur. Geriye kalan %75 lik kısım ne diye sorduğunuzu tahmin eder gibiyim. Dilerseniz bu konu da sonraki yazılarımızın konusu olsun.
Yorumlar