Sabun köpükleri, sabun renkli olsa bile beyaz renkli veya şeffaftır. Peki bunun nedeni nedir? Renkli sabun kullanılsa da, sabun köpüğü gene beyaz renkli mi olur? İşte merak edilen bu soruların cevapları

Sabun köpüğü neden beyaz olur?

Yapısı itibariyle ışığı geri yansıttığı için. Renkli sabun da kullansak köpüğün rengi değişmez. Farklı renkler ışığı farklı oranlarda emip yansıtıyor olmasına rağmen köpük her zaman beyazdır. Renk, o cisme çarpan ışığın ne oranda yansıyacağına göre ortaya çıkıyor.

Yansıma oranı denilen şey de nihayetinde ışığın dalga boylarıyla alakalı. Sabun köpüğü örneğindeyse birçok farklı dalga boyu eş zamanlı yansıyor. Çünkü köpükler, sabunun kendisinden daha fazla hava içerir. Yapı itibariyle ışığın bir kısmını içlerinden geçirip, bir kısmını da yansıtırlar. Köpüklerin hemen dışında kalan sıvı tamamen şeffaf olmadığı için ışığın bir kısmını bloke ediyor (yani içinden geçmesine izin vermiyor). 

İçeri sızan ışık, köpüğün dışındaki ışıktan daha az olunca dış yüzeyi ayna özelliği kazanıyor. Dolayısıyla aslında beyaz olarak gördüğümüz şey köpükten yansıyan doğal gün ışığı. Onlara doğal ışıkta baktığımız sürece bunun bir yansıması olan beyaz rengi görmeye devam ederiz. Ama örneğin kırmızı ışıklı bir odada olsak köpükler de pembemsi bir kırmızı tonunda görünüyor olurdu.

Komili / Natura AŞ Dikkat edilirse renk görülür

Köpüğü yapan suda çözülmüş sabundur. Sabun köpüğünün beyaz olmasının bir nedeni, sabunda kullanılan renklendirici yüzey aktif maddelerin oranının çok düşük olmasıdır. Aslında, yakından ve dikkatli bakıldığında farklı renklerdeki sabunların köpüklerinin de renkli olduğu görülür. Ancak köpüğün sahip olduğu boya miktarı ve sabun oranı az olduğu için göz bu farkı algılayamamakta ve beyaz sanılmaktadır.

Sabun köpüğü neden beyaz, renkli sabun köpükleri neden beyaz olur, sabun ve köpük, köpük neden beyaz, baloncuk köpükler neden beyaz, baloncuklar niye beyazdır, renkli sabunların köpükleri neden beyaz olur