Bugünkü yazımız Alman tankları ile ilgili olacak. Yaklaşık bir ay kadar önce bir silah serisi yapmıştım. Şimdi de bir tank serisine başlıyorum. Yorum ve önerilerinizi bekliyorum.
İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlar şunun önemini kavramışlardı: Hız. Ne kadar hızlı olurlarsa düşmanı da o kadar kısa bir sürede bozguna uğratabileceklerdi. Bu nedenle tanklarının da birçoğu hafif ve orta sınıf tanklardan oluşuyordu. Fakat savaşın sonuna doğru bu hızları büyük hezimetin de gelmesine engel olamayacaktı. Sözü fazla da uzatmadan bakalım tanklara.
Panzerkampfwagen I
Panzerkampfwagen I II. Dünya Savaşının başında üretilen bir hafif tanktır. Savaşın ilerleyen safhalarından Sovyet tankları karşısında yetersiz kalınca II. Dünya savaşının en iyi tankları Pantherler üretilmiştir. 1934 ve 1936 yılları arasında üretilmiş 1939 ve 1945 yılları arasında hizmet vermiştir. Toplam üretim adeti ise 833’tür.
Panzerkampfwagen II
Panzerkampfwagen II, Alman yapımı zırhlı hafif tanktır. 1935 – 1943 tarihleri arasında üretilmiş 1936 – 1945 yılları arasında hizmet veriştir. Toplam üretim adeti ise 1856’dır. Polonya ve Fransa işgallerinde kullanılan bu tankın, komutan – topçu, sürücü, yükleyici – telsizci olmak üzere 3 adet mürettebatı vardı.
Panzerkampfwagen 38(t)
Panzerkampfwagen 38(t) Çekoslovakya tarafından üretilmiş fakat Nazi Almanya’sı tarafından ele geçirilmiş bir zırhlı tank türüdür. Sdkfz.140 modeli ise Almanlar tarafından üretilmiştir. 1939 ve 1945 yılları arasında Nazi Almanya’sına hizmet etmiştir.
Panzerkampfwagen III
Panzer III Tankı askerleri koruma görevinden çok diğer tankları yok etme amacıyla üretilmiş bir tanktır. 1930 yılından itibaren tasarımına başlanmış 1937 – 1945 yılları arasında ise hizmet vermiştir. Üretimi 1943’te sonlanmıştır.
Panzerkampfwagen IV
II. Dünya savaşının en çok üretilen Alman tankı Panzerkampfwagen IV orta sınıf bir tanktı. Askerlere destek amaçlı üretilen bu tank Sovyet tanklarıyla yakın harplere de girmiştir.
1936 da tasarlanan bu tank 1936’dan 1945’e kadar üretildi ve II. Dünya savaşının başlamasıyla birlikte 1939 yılından 1967 yılına kadar hizmet verdi. Birçok ülkeye de ihraç edildi. Tanktan savaş boyunca tahmini 8800 adet üretilmiştir.
Panzerkampfwagen V Panther
Panther orta sınıf bir tanktı. Panther zırh, hareketlilik ve ateş gücü optimizasyonu bakımından çok üst düzeyde bir tanktı. Bu nedenle II. Dünya Savaşı’nın en güçlü olmasa da en iyi tankı olarak kabul edilir. Harekatlarda genellikle Tiger I’lerle birlikte kullanılmıştır. 1942 ve 1950 yılları arasında hizmet vermiştir ve 6000 adetin üzerinde üretilmiştir.
Panzerkampfwagen VI Tiger
Namı diğer Tiger II. Dünya savaşının en meşhur ağır tanklarından birisidir. Düşmanların korkulu rüyası olan bu tanka 20 düşman tankının aynı anda saldırıp baş edemediği bile görülmüştür. Tiger’ların kayıp vermesinin asıl sebebi düşmanlar tarafından imha edilmesi değil, karmaşık mekanik yapısı yüzünden tamir edilemeyip terk edilmesidir.
Tiger tanklarından 1942 ve 1945 tarihleri arasında 1347 adet üretilmiştir. Hizmet verdiği aralıklar da bu tarihlerdir.
Panzerkampfwagen VI Tiger II – Königstiger
Almanca Bengal Kaplanı anlamına gelen Königstiger II. Dünya savaşının en güçlü tankıydı. Bu tankın en etkili özelliklerinden birisi Tiger I’in zırh kalanlığına ve Panther’in zırh eğimine aynı anda sahip olmasıydı. Yaklaşık 70 tonluk ağırlığına rağmen çok ataktı. Tiger II öyle bir ağır tanktı ki 2500 m den Amerikan yapımı M4 Sherman’ı imha edebiliyordu. 1200 metreden ise her düşman tankını imha edebiliyordu. Orantısız bir güce sahipti. Tankın en büyük sorunu ise yine Tiger I’deki gibi mekanik arızalardı. Acelece üretildiğinden çok fazla test edilme imkanı olmadı ve savaş sonlarındaki ham madde eksikliğinden dolayı da kullanılan çeliğin kalitesi düştü. Tüm bunlara rağmen II. Dünya savaşının en güçlü tankıydı. Tiger II’den 1943 ve 1945 yılları arasında 492 adet üretildi.
Panzerjäger Tiger (P)
Ferdinand veya Elefant olarak da anılan bu tank aslen bir tank avcısıydı. Diğer tankları imha etme amacıyla üretilmişti. Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan ve üretilen bu tankın üretimine 1943 yılında başlanıldı ve 91 adet üretilip üretim aynı yıl sonlandırıldı. Savaş sırasında genellikle geride bekleyen bu tank düşman tanklarını hedef alarak onları imha ediyordu. Düşmanlar için tam bir baş belasıydı.
Bahsedeceğimiz tanklar bunlardı. Fakat şu iki olayı da eklemeden yazımı bitirmek istemiyorum. Almanlar 1944-45 kışı sıralarında Ardenler’de bir taarruz planladı. Bu taarruzla Antwerp gibi stratejik konumda olunan bir şehir de geri alınabilme ihtimali doğacaktı. Fakat o dönemdeki generaller de çok iyi biliyordu ki böyle bir taarruz “intihar” demekti. Ama Hitler’in bu kararına karşı çıkmadılar. Sonuçta Almanlar arkalarında bakmadan kaçmak zorunda kalmışlardı. O sırada da birçok tank başıboş bir şekilde bırakılmıştı. Çünkü yakıtları bitmişti. Mürettebat da yaya bir şekilde geri çekilmek zorunda kalmıştı. Hem de karda kışta. Yakıtlarının birçoğu tükenen Alman birlikleri mecbur atlarla yoluna devam etti. Çok sonradan anlaşılacaktı ki Almanlar o kadar da mekanize bir ordu kurmamıştı.
Diğer olay ise aşağıdaki gönderide gizli:
Daha fazlası için: German tanks in World War II
Kaynak: Tarihiolaylar.com
Yorumlar