Çoklu zeka teorisine göre,tek değil birçok zeka şekli vardır ve bunlar her bireyde farklı şekillerde gelişir. Daha fazla bu tarz konulara buradan ulaşabilirsiniz.

Sözel Zeka

1. Sözel Zeka

Bu tür zekası çok gelişmiş kişilerin ”kelimelerle arası iyidir”. Okumayı,konuşmayı ve yazmayı erkenden öğrenirler.Karmaşık metinleri kolayca anlarlar ve kendilerini çok iyi ifade ederler.

Mesela,bir mobilyayı kurmaları gerekse,talimatların resim yerine yazıyla verilmesi daha kolaylarına gelecektir.

Bu tür zekayı geliştirmek için okuyup yazabilirsiniz (her şey olabilir: günlük,blog,Twitter, hatta kurgu yazarlığına bile atılabilirsiniz. ya da bulmaca veya Scrabble gibi kelime oyunları oynayabilirsiniz.

Mantıksal Zeka

2. Mantıksal-Matematiksel Zeka

Mantıksal-Matematiksel zekaları yüksek olan kişiler,soyut problemleri çözebilir,hesap yapabilir ve matematiksel işlemleri kolayca yapabilir.Akşam yemeğini bir grup insan arasında bölüştürmeniz gerektiğinde,kime ne kadar düşeceğini hesaplayan biri olur,değil mi ? Mantıksal-Matematiksel zeka işte böyle kişilerde daha gelişmiştir.

Bu tür zekayı geliştirmek için sudoku veya matematik ile ilgili oyunları oynayabilirsiniz,ya da hesap makinenizi almadan aklınızdan matematiksel problemleri çözebilirsiniz.

Uzumsal Zeka

3. Uzamsal Zeka

Yüksek uzamsal zekaya sahip kişiler,çok iyi oryantasyon gücüne sahiptir.Ayrıca plan ve talimatları,grafikler yoluyla anlarlar.

Çevrelerinde başkalarının fark edemediği görsel detayları algılarlar.Özellikle binalar ve tasarımları söz konusu olduğunda.Bu tür zekayı geliştirmek için bilmediğiniz yerlerde yolunuzu bulmak üzere harita kullanmayı deneyin ya da yapboz ve modellerle oynayın.

Müziksel Zeka

4. Müziksel Zeka

Bu kişilerin kafalarında sürekli bir melodi çalar.(ve çoğu zaman parmaklarıyla müziğe tempo tutarlar). Şarkıları içselleştirip tekrar etmek bu kişiler için çok kolaydır.

Bu tür zeka,bir enstrüman çalma becerisi ve isteğiyle kendini gösterir.

Bu tür zekayı geliştirmek için müzik dinleyebilirsiniz;ne kadar çok dinlerseniz o kadar iyidir veya bir enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz.

5. Kinestetik Zeka

Bu tür zekanın,sakarlığın tersi olduğunu söylebiliriz. Kinestetik zekası yüksek kişiler,bedenlerinin son derece farkındadır.Dolayısıyla,çok iyi koordinasyon becerilerine ve akışkan hareketlere sahiptir.

Bu zeka türünü,dansçılarda ve ritmik jimnastik gibi sporlarla uğraşan kişilerde görebilirsiniz.

Bu tür zekayı geliştirmek için dans edebilirsiniz,Billhassa yeni bir dans türünü öğrenmeniz,koordinasyonunuzu geliştirmenize ve vücudunuzun farklı bölgelerine ayrı ayrı hareket ettirmenize ya da yoga yapabilmenize sahip olur.

İçsel Zeka

6. İçsel Zeka

İç benlikleriyle çok iyi bağlantı kurmuş kişiler bu zeka türüne sahiptir.Duyguları,düşünceleri ve motivasyonlarının,kusur ve erdemlerinin farkındadırlar.Bu sayede kendilerini anlayabilir ve duygusal hayatları üzerinde çalışabilirler.Mesela,kişilikleriyle uyumlu olarak karar verebilir veya hedefler belirleyebilirler.

Bu tür zekayı geliştirebilmek için bir günlük tutabilir,meditasyon tekniklerini kullanabilir veya psikoloji ve insan zihni hakkında okumalar yapabilirsiniz.

Çocuk resimleri

7. Sosyal zeka

Bu kişiler,başkalarını anlamada çok yeteneklidir:Duygularını,ihtiyaçlarını niyetlerini vs. anlarlar.

Bu kişiler,başkalarının dikkatini kolayca çeker ve başkalarını anlamada,hatta liderlikte iyidirler.

Bu tür zekayı geliştirmek için özellikle işbirliğinin teşvik edildiği grup aktivitelerine katılabilirsiniz,spor veya gönüllü etkinliklere katılabilirsiniz.Aktif dinleme de bu zekayı geliştirmenin başka yoludur.

Doğasal Zeka

8. Doğasal Zeka

Bu,doğal çevrelerini anlama becerisine sahip insanları gösteren zeka türüdür: böyle kişiler bitkileri,hayvanları ayırt edebilir,şablonları tanıyabilir,türleri sınıflandırabilir.

Bu zeka genellikle biyologlarda ve bahçecilikle ilgilenen kişilerde görülür.

Bu tür zeka türünü geliştirmek için kendi bahçenizi kurabilirsiniz (şehirde yaşıyorsanız evinizin balkonunda küçük bir bahçe oluşturabilirsiniz) ya da bir flora ve fauna rehberiyle doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

Zeka’nın 8 Türü, Zeka’nın 8 Türü