Cengiz Topel
1964 yılında Kıbrıs’ta Rum çetelerin saldırıları Erenköy ve Mansur bölgelerine yoğunlaşmıştı. Denizden ve karadan saldıran Rumlar, Türk köylerini ve balıkçılarını tank ve hücum botlarıyla kuşattı. Güvenliğin kontrolünden sorumlu BM askerlerinin katliamları görmezden gelmesi üzerine Ankara’dan emir geldi: Türk jetleri Rum çetelere caydırıcı bir etki yaratması adına Kıbrıs semalarında uyarı uçuşu gerçekleştirmeli.
Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Eskişehir’den Kıbrıs’a dörtlü kol komutanı olarak havalandı. Rum hücumbotlarını bölgeden uzaklaştırmak için ikinci hücum kolunda yer alan Topel’in uçağı, Rum uçaksavarlarının ateşiyle düştü. Paraşütle uçaktan atlayan ve bir Rum köyüne düşen Topel, yanına gelen 3 Rum askeri tarafından esir alındı.
Cengiz Topel o tarihten itibaren vahşi işkencelere maruz kalır. Ama aklınızın alamayacağı boyuttaki işkencelere; matkapla sol omzunun delinmesi, sol gözünün çıkarılması, bilinci açıkken kalbinin çıkarılması…
4 gün sonra şehidi için yoğun girişimde bulunan Türkiye, BM aracılığıyla Topel’in naaşını Rum askerlerinin elinden aldı. O Türk ekibi içerisinde Topel’i gören Kıbrıs’taki mücadelenin simge isimlerinden Eşref Düşenkalkar, Topel’in naaşı ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
“…Topel’imize son bir defa daha baktım. Baktım ki; kahpe Rumlar sol gözünü tahrip etmişler, pazılarını matkapla oymuşlar, kafatasının sol tarafına beton çivisi çakmışlar, sol ayağını kırmışlar, bu yetmiyormuş gibi boğazından göbeğine kadar göğsünü yarıp çuval diker gibi dikmişler. Bir ara yumruklarını sıkmış, dişlerini kenetlemiş, ideal vücutlu Cengiz Topel’imize kahpece yapılanları düşündüm ve o an Allah’ın bana lütfetmiş olduğu tebessümü Rumlar’ın çaldığına inandım ve yemin ettim: Yunan sözü lügatlerde durdukça, bu kin benden vallahi de gidemez.”
Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi olarak tarihe geçti Cengiz Topel, İşkence gördüğü binanın olduğu bölge Rumlardan ele geçirildikten sonra “Yüzbaşı Cengiz Topel Kışlası” olarak ”Türk Silahlı Kuvvetleri”ne tahsis edildi.
Cadde, hastane ve okullara verilen ismini, hikayesiyle bilip bildirmek hepimizin görevi…
Yorumlar