Dijital pazarlama stratejisinde müşteri bölümlendirme, hedefleme ve konumlandırma gibi temel unsurlar vardır. Bu hedef pazarlama strateji yaklaşımları, hedef müşteri gruplarını seçmeyi, hizmet ve ürüne nasıl değer sağlanacağını belirler. Örneğin, müşteriye vaad ettiğimiz online değer. Ana ürünün konumlandırılması ve markanın vaadi kadar, genişletilmiş bir ürünün çevrimiçi geliştirilmesi veya çevrimiçi değer vaadi de çok önemlidir. Çevrimiçi değer vaadi, bir markanın içerik, sanal tasarım, paylaşım ve medya üzerinden nasıl elde edildiğini ve çevrimiçi ve çevrimdışı nasıl bütünleşeceğini açıklar. Bir marka düşünelim hem avmlerde mağazası olsun, hem de çevrimiçi internet satış mağazası olsun aslında ikisi de birbirinin rakibidir.
Dijital Pazarlama Stratejisinin Genel Özellikleri
- Çevrimiçi müşteri yaşam döngüsü sürdürülebilir bir şekilde yönetilecek stratejiler izlenmeli, örneğin; potansiyel müşteri yaratmak, herhangi bir şehirde mağazam yok ama çevrimiçi diğer şehirlere hizmet verebilirim.
- Dijital pazarlamada kullanılan kanallar müşteri ile uyumlu olmalı, müşterinin sosyal medya hesabımıza sık sık gelmesini isteyeceğiz.
- Seçilen kanallarda müşteriye ilginç ve farklı bir değer iletilmesi hedeflenmeli.
Dijital Pazar Uygulamaları
- Reklam, siteler ve sosyal ağlar üzerindeki reklamlarla marka hakkında farkındalık oluşturmak, ürün ve sunduğumuz hizmete talep oluşturmak için kullanılır.
- Doğrudan cevap, hedeflenen reklam aracı ile müşteri satın alma eğilimi gösterdiğinde doğrudan siteye yönlendirme sağlar, örneğin otel rezervasyonu için arama yapmak istediğinizde bu ziyaretiniz sonucunda siteye yönlendirilmeniz.
- Satış işlemi, çevrimiçi otel rezervasyonu yapmak.
- Potansiyel müşteri yaratmak, örgütsel satın almayı tespit ve takip etmeye yardımcı araçlar kullanılması, örneğin; otel rezervasyonu yaptığınızda karşınıza uçuş reklamları çıkması.
- Müşteri hizmetleri mekanizması, sıkça sorulan sorular kısmı değerlendirilerek müşteriler kendilerine daha uygun maliyete hizmet verebilir.
- Müşteri ile ilişki kurma, müşteri ile etkileşime geçmek. Örneğin, otel rezervasyonlarının tekrarlanması için müşteriye özel teklifler içeren e-postalar göndermek.
Dijital Pazarlamanın Faydaları
- Satmak: çevrimiçi satışları arttırmak.
- Hizmet: değer katmak, örneğin; online alışveriş hizmeti sırasında sıra beklememek müşteriye değer katmaktır.
- İletişim, müşteri ile yakınlaşma ; ürün deneyimi yorumları vs.
- Tasarruf etme, maliyet tasarrufu; dijital katalog, e-fatura, e-kitap.
- Gelişme, markayı çevrimiçi geliştirme ; markanın farkındalığını arttırmak.
Dijital Pazarlamanın Zorlukları
- Dijital pazarlamadan gelen sonuçlar ölçülmemiş veya yeterince değerlendirilmemiştir. Bu yüzden etkinliği arttırmak için tedbirler alınmamıştır.
- Bütçenin farklı tedarikler ve farklı araçlar kullanması nedeniyle ölçek ekonomisi kullanılmadığından boşa harcanır.
- Müşteri talebi eksik değerlendirildiğinden internet pazarlamasına yetersiz bütçe ayırılması sebebiyle ve rakipler pazar payını üstün çevrimiçi faaliyetler üzerinden kazanmaktadır.
Sizler de dijital pazarlama deneyimlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.