Atatürk’e Suikast Girişimi;

Aslen Hintli olan casus Mustafa Sagir İngiltere adına çalışıyordu. İngilizce, Arapça, Farsça ve Türkçe biliyordu. Milli Mücadele başlayınca İngilizler tarafından Anadolu’ya gönderildi. Görevi Mustafa Kemal’e suikast düzenleyerek Milli Mücadele’yi etkisiz hale getirmekti.

Mustafa Sagir, 1920 Mayıs’ında gizlice İstanbul’a geldi. Kuvayı Milliye’nin güvenini kazanmak için duvarında Mustafa Kemal resmi olan bir eve yerleştirildi. Direnişçileri desteklediği iddiasıyla göstermelik bir operasyonla tutuklanıp 20 gün hapiste tutuldu. Mustafa Kemal’e Hindistan’dan toplanan paralarla yardım edeceğini söyleyerek Karakol Cemiyeti ile irtibata geçti. Ardından Ankara’ya gitti.

Öneri Yazımız : Akıl Almaz İşkencelere Maruz Kalan Cengiz Topel’in Şehadetinin Hikayesi

11 Aralık 1920’de Mustafa Kemal ile görüştü. Mecliste iyi bir şekilde ağırlandı. (Mustafa Kemal, Sagir’in bir casus olduğunu baştan beri biliyordu. Hatta Sagir’e güvenen Yunus Nadi’ye adamın casus olduğunu söyledi. Kılıç Ali’yi de “Dikkat edin, mükemmel bir casustur” diye uyardı) Sagir, İstanbul’da Ramiz Bey isimli birine şifreli mektuplar yolluyordu. Ankara’da Mehmet Akif ile bile samimi oldu. Onun evini mektup adresi olarak kullandı. Mektupların sayısı artınca Akif şüphelendi. Dahiliye vekili Adnan Bey de Sagir’den şüphelenmişti. Mektuplarını kimyager Avni Refik Bey’e götürdü. Amonyak kullanılarak asıl yazılanlar ortaya çıkarıldı. Mustafa Kemal ile ilgili detaylı bilgiler vardı. Tevkif edildi. Sorgusunda “Maksadım Mustafa Kemal’i öldürmekti, Paşa’yı da Efgan Kralını öldürdüğüm gibi öldürecektim” dedi.

İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı. Oy birliği ile idam cezasına çarptırıldı. 24 Mayıs 1921’de Karaoğlan Çarşısı Meydanı’nda büyük bir kalabalığın önünde asılarak idam edildi. İdamdan önce İngilizler, Sagir’in kendilerine teslim edilmesini istemişti. İstek kabul görmedi. İngilizler bu duruma kayıtsız kaldılar. Çünkü karşılarında Mustafa Kemal’in lideri olduğu Türkler vardı.

Kaynak: Atatürk’ü Öldürme Planları, Ümit Doğan, s: 63-69