Bilindiği üzere Çin’in Vuhan kentinde ilk olarak 2019 Aralık ayında ortaya çıktığı söylenen covid-19 dünyayı sarsmış durumda. Pek çok ülkede aşı çalışmaları sürüyor.Peki bu aşı çalışmalar daha ne kadar sürecek? Aşı bulunabilecek mi?Plazma tedavisi kesin sonuç mu?

Korona Virüsüne Karşı Aşı Bulundu mu? Plazma Tedavisi Kesin Çözüm mü?

     TAÇ anlamına gelen korona tüm dünyada pandemi edilmesine neden oldu. Oxford Üniversitesi insanlarda denenen aşının haziran ayında yanıt vereceğini duyurdu.İlk aşı ABD’de 44 yaşındaki Haller’e denendi ve bu aşı çalışması başarılı olursa 12-18 aya hazır olacağı söylendi.Çin ise aşı yerine ilaç geliştirmeyi hedefliyor ama aşının bulunması kolay olmayacak gibi. Peki aşı nedir?

Korona Virüsüne Karşı Aşı Bulundu mu? Plazma Tedavisi Kesin Çözüm mü?

AŞI,vücuda verildiği zaman antikor veya bağışıklık kazandırmak sureti ile,enfeksiyonlara karşı koruyan antijenik yapılara aşı denir.Aşılar ölü bakterilerden,virüslerden veya hastalandırıcı özelliği zayıflatılmış virüs ve bakterilerden oluşabilir. Bunun yanında genetik mühendisliği sayesinde de elde edilebilir ancak bu yöntemle aşı bulmak kolay değildir.

 Peki kan bağışı yoluyla (plazma tedavisi) iyileşen bir covid hastasından kan alarak  enfekte olmuş yeni hastaya kan vererek iyileştirebilir miyiz?

Öncelikle antikor teriminin anlamını bilmeliyiz. Antikor,vücudun bağışıklık kazanması için hastalıklara karşı ürettiği özelleşmiş hücrelerdir.Kanda bulunur. Plazma ise kandaki sıvı kısımdır.

İnsan hastalığı geçirdiğinde vücudu o hastalığa karşı bağışıklık kazanır (antikor üretir)  ve artık o hastalığa karşı bağışıktır. Yani aynı hastalığa tekrar yakalanmaz.Çünkü vücut o hastalığı bir kere geçirmişi, gerekli antikoru üretmiştir.Peki korona virüs için bu geçerli midir? İyileşen covid-19 hastasına tekrar virüs bulaşır mı?

Korona Virüsüne Karşı Aşı Bulundu mu? Plazma Tedavisi Kesin Çözüm mü?

Plazma tedavisi daha önce 1918 gribi,kızamık,SARS,Ebola gibi salgınlarda kullanıldığı biliniyor. Ülkemizde de Nisan ayında covid-19 tedavisi için kullanılmaya başlandı.Ancak kesin bir tedavi yöntemi değil.Hastaların fayda görebileceği amacıyla kullanılıyor.İyileşen hastanın tekrar hasta olması çok düşük bir ihtimal ve şuana kadar görülmedi.

Kesin sonuç olmasa bile Sağlık Bakanlığı online korona testinin linkini paylaşıyorum bakabilirsiniz.

https://koronaonlem.saglik.gov.tr