Suyun hayatımızdaki önemi oldukça fazladır. İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Suyun olmadığı bir yaşam asla düşünülemez…

İnsan vücudunda su miktarı yaklaşık olarak bireyin vücut ağırlığının yarısı ile üçte ikisi arasında bir değerdedir. Fakat vücudun suya olan gereksinimi yaşa, cinsiyete, kiloya, aldığı günlük kalori miktarına, kafein ve alkol tüketim durumuna ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişir. Yetişkin bireylere göre çocuklarda daha fazla su bulunur. Yaş ilerledikçe ise suyun yerini yağ almaya başlar.

HAYAT KAYNAĞIMIZ: SU

Peki, Bizler Neden Su Tüketmeliyiz?

  • Su bizim enerjimizi artırıyor.
  • Sindirim sistemimizi düzenliyor.
  • Vücut ısımızı dengeliyor.
  • Kabızlığı önler.
  • Enfeksiyonlarla savaşıp toksinlerin vücudumuzdan atılmasını sağlar.
  • Kalbin çalışmasını olumlu yönde etkiler.
  • Cildi temizler.
  • Egzersiz sırasında performansımızın düşmesini engeller.

Baş ağrılarında da genellikle hemen ilaç kullanmak istersiniz. Ama her ilacın ne kadar zararlı olduğunun karaciğerinizi ne kadar olumsuz etkilediğini de biliyor muydunuz?

Baş ağrılarınızda ilaç almadan önce 1-2 su bardağı su içmelisiniz. Belki de baş ağrınızın tek sebebi susuz kalmaktır. Günlük yeterli miktarda su içen bireylerin haftada diğer su içmeyen bireylere göre daha az baş ağrısı yaşadığını da unutmayalım.

Ne kadar su içmeliyiz?

HAYAT KAYNAĞIMIZ: SU

Sürekli tekrarlanan ‘‘ Bol bol su iç’’ ifadesi bizler tarafında farklı anlaşılarak günlük oldukça çok fazla su içerek su zehirlemesi yaşayan insanlarımız vardır. Fakat doğrusunu söylemek gerekirse günlük aldığımız 1 kalori başına 1 ml su tüketmemiz gereklidir. Bu da yaklaşık olarak günlük 2-2.5 litre suya denk gelir. 1.5 litrenin altına inmeye, ağır işçi, emziren anne veya sporcu değilseniz de 3.5-4 litrenin üzerine çıkmaya da gerek yoktur.

HAYAT KAYNAĞIMIZ: SU

Ayrıca günlük aldığımız çay, kahve gibi kafein içerikli içecekler ise suyun yerine geçmezler. Tam tersine vücuttan su kaybına sebep olurlar. Su yerine geçer nasıl olsa dememeliyiz.

HAYAT KAYNAĞIMIZ: SU

Eğer suyu sade içemiyorsanız da içerisine kabuk tarçın, nane, salatalık, limon, karpuz, çilek, elma, mango, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, kivi, portakal vb. gibi bir çok besinde ekleyerek tüketebilirsiniz.

KAYNAKÇA

1-Baysal, A., Beslenme., Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Hatipoğlu Kitabevi, Ankara, 2018