Gezi-tigo Bölüm 1: Kadim Şehir: istanbul
Adım adım ülkemizin her bir toprak parçası; Hakkari’den İzmir’e ,Adana’dan Samsun’a, Diyarbakır’dan Edirne’ye… İlk durağımız ise tarihin bağrından kopup gelmiş :Yeditepe yani namı diyar İstanbul ile başlamak istiyorum.
İçeri doğru gelin, şehrin kalbine doğru .Bir günde aynı toprağa binlerce insanın ayak bastığı bu şehir Nazım Hikmet’in deyişiyle : ”Avrupa’dan Asya’ya bir kısrak başı gibi uzanan” şehirdir işte. Yıllarca dünyada kültür başkenti seçilen, üstüne üstünlük tatilci yabancıların New York, Londra ve Roma gibi dünya markası isimlerinin yanında İstanbul’u tercih etmeleri… İşte o şehir bizim değerimizdir.
Yedi tepeden oluşan bu şehir bu yönüyle Roma’ya benzemektedir. Tarihinde Roma ile kardeş başkent olan İstanbul Doğu Roma İmparatorluğunun başkentliğini yaptı. Şuan şehir merkezinde yani Tarihi Yarımada diye de bildiğimiz Sultanahmet semtindeki tarihi yapıların inşasına başlayan isim ise Birinci Konstantinepolis olmuştu. Dünyadaki sayılı ve sembolik yapıların arasın da olan meşhur Galata Kulesi’de döneminde hapishane amaçlı yapılmıştı. Rasathane yada gözlem evi şeklinde de kullanılan Kule Galata ve Atatürk Köprülerinin arasında bulunmaktadır. Eski ismi ile İsa Kulesi bir çok kez hasar aldı, hatta yangınlar çıktı ama tekrar tekrar onarıldı ve hala ayakta.
1461’den beri faaliyet gösteren Kapalıçarşı, 60 cadde ve 5,000 dükkân ile dünyanın en eski ve en büyük kapalı pazarlarından biridir. Ve de günde ortalama yarım milyon insanın girip çıktığı tespit edilmiştir.İstanbul tarihinde yaklaşık olarak 1500’lü yıllarda denk gelen süre de dünyanın en kalabalık başkenti olduğu söylenmekte. Osmanlı döneminde 1400 umumi tuvaleti bulunan şehir bu sayıyla Avrupa’nın tamamında bulunan sayıyı geçmiştir. Tuhaf değil mi ?
Türkiye’deki en yüksek bina, ülkenin ilk ekolojik gökdeleni olan Sapphire, İstanbul/Levent’te yapılmıştır .Boyu 238 metrenin üzerindedir.
Şehir nüfusu açısından bakacak olursak ise 16 milyon ile dünyadaki en kalabalık 15 şehir içende bulunmakta. Bu gidişle de ilk 10 şehre kadar yükseleceği beklenmekte.Evet bu kadar tarih ile iç içe bir şehrin bir bu kadar da betonerme bir manzarası da var. Kentsel dönüşümün en çok yaşandığı Ataşehir ilçesinden bir manzara bırakıyorum.
Kız Kulesi’nden Galata Kulesine ,Köprüsüne, tarihi camii ve kiliselerin ışığıyla Haydarpaşa Garına , Rumeli Surlarından, Anadolu Surlarına dört bir yanı güzellikler ile dolu bu şehrimize iyi baksak güzel olmaz mı ?
Bugün kabataslak olarak Kadim şehre baktık. Sayfalar sürecek bir güzelliği olan bu şehirden şimdilik bu kadar. Bir sonraki inceleme için hangi şehri istersiniz ? Yorumlara bekleriz.
Sağlıkla kalın.
Kadim Şehir İstanbul
Yorumlar